Зелене золото або за якими критеріями оцінити оливкову олію високої якості

 

Оливкову олію недарма часто називають «зелене золото» або «рідке золото». Цей продукт – справжня скарбничка корисних речовин та мікроелементів. Добре відомо, що постійне вживання навіть однієї ложки олії на добу – це відмінна профілактика багатьох захворювань та чудовий спосіб зміцнити свій імунітет. До того ж олія з оливок дуже смачна, а з її використанням готують справжні кулінарні шедеври.

Очевидно, що по-справжньому смачною та корисною може бути лише високоякісна натуральна олія. Не дивно, що такий цінний продукт часто підроблюють, а іноді покупці самі купують низькопробну олію, вважаючи, що можуть придбати справжню за низькою ціною.

Купуючи цей продукт, перш за все звертайте увагу на написи на етикетці, і, звичайно ж, на ціну. Якісна олія недешева, але ціна цілком виправдана: по-перше, це імпортний товар, по-друге, процес виготовлення оливкової олії доволі складний.

Загалом, вона поділяється на такі сорти:

  • EVOO – Extra Virgin Olive Oil;
  • VOO – Virgin Olive Oil;
  • Olive Oil;
  • Pomace Olive Oil.

Найбільш цінним та корисним є сорт Extra Virgin – це олія першого холодного віджиму, що виготовлена зі свіжих плодів без термічної обробки та використання консервантів.

Як відрізнити справжню олію від підробки?

На жаль, навіть маркування Extra Virgin – не завжди гарантія якості, адже у супермаркетах можуть траплятись підробки. Окрім надписів є й інші методи виявити справді якісний продукт:

По-перше, зверніть увагу на колір олії: він має бути жовтуватий або жовто-зелений, це означає, що олія не розбавлена та виготовлена із плодів належної зрілості.

По-друге, відкрийте її: запах має бути приємним, натурально-масляним, і відчуватись одразу після відкриття пляшки.

По-третє, консистенція якісного продукту – помірна густа та з незначним осадом, якщо олія не однорідна, то, швидше за все, це суміш різних видів.

По-четверте, спробуйте олію – має відчуватись легка гірчинка, присмак оливок та ледь помітний фруктовий смак, якщо ж Ви відчуваєте сильно виражену гіркоту та деревний присмак – це неякісна або стара олія.

По-п’яте, поставте пляшку із олією в холодильник: вона має помутніти та трохи загустіти.

Сподіваємося, що Ви не натрапите на підробку або неякісний продукт у супермаркетах та зможете повною мірою оцінити чудовий смак та користь оливкової олії. Бажаємо вдалих покупок!

Популярні статті

12.05.2016 Статті Автор: Famiglia Pedersoli
Search famigliapedersoli.com.ua
Profiles: