Вплив періоду збирання оливок на смак майбутньої олії

 

Оливкова олія добре відома завдяки своїм корисним властивостям, великому вмісту мікроелементів та високим смаковим якостям. Цей продукт ціниться та шанується по всьому світу, а у країнах, де ростуть оливні дерева – Греції, Італії, Іспанії, Тунісі – оливкова олія взагалі є національним символом.

Які фактори впливають на смак олії?

Оливкова олія – дуже «тендітний» продукт, а на її смак може впливати багато факторів. Перш за все, треба виділити наступні:

  • сорт оливних дерев;
  • місцевість, де вони ростуть;
  • методика збирання – ручна або механічна;
  • період збирання оливок.

Останній фактор, як вважає більшість спеціалістів та майстрів з виготовлення олії, є найважливішим. Період збору плодів оливного дерева досить великий – з початку жовтня і до кінця зими. Але найкраща олія отримується з маслин, зібраних з кінця жовтня по грудень. Ідеальний час для збору залежить від конкретного сорту та місцевості, де росте дерево.

Коли збирають оливки для олії?

Майстри добре знають, коли прийшов час збирати оливки – вони починають набувати фіолетового, винного кольору.

Плоди винного кольору містять найбільше олії. Готовий продукт із таких оливок буде мати насичений, п’янкий аромат та найбільший вміст корисних речовин. Також ця олія – найсмачніша; вона майже немає присмаку гіркоти та інших побічних складових. Загалом на олію йдуть не ті оливки, які ми звикли купувати в банках: зелені та чорні плоди якраз використовуються лише в харчових цілях.

Варто зазначити, що отримати олію з низькими смаковими якостями дуже легко, тому виробники завжди ретельно дотримуються технології збору самих оливок. Якісна олія отримується лише з тих плодів, які збиралися руками або ж за допомогою спеціальних граблів. Дуже важливо не пошкодити саму шкірку оливки, інакше почнеться виділення жирних кислот, які нашкодять смаку майбутньої олії.

Від механічного збирання страждають не лише плоди, а й саме оливне дерево, яке через декілька років може стати менш родючим. З вищеназваних причин найбільше цінується олія з невеличких приватних олійниць. Зазвичай такі заводи – це сімейна справа, а збирання маслин – справжнє сімейне свято.

Наостанок надаємо одну пораду: якщо бажаєте, щоб оливкова олія була смачна та корисна – купуйте продукт марки Virgin або Extra Virgin. Він коштуватиме недешево, але і зусиль для його виготовлення було докладено дуже багато. Окрім того, олія має бути у непрозорій, бажано скляній, ємності. І тоді Ви зможете повною мірою оцінити прекрасний смак справжньої олії з оливок.

Популярні статті

12.05.2016 Статті Автор: Famiglia Pedersoli
Search famigliapedersoli.com.ua
Profiles: